Una de les habilitats de les que degut a la nostra evolució com a espècie, n'hem d'estar més orgullosos és la capacitat de comptar. Aquesta capacitat i la ciència (o art) que se'n deriva , o sigui les matemàtiques, ens ha permès establir vincles amb altres individus del nostre entorn.
Des d'un punt de vista evolutiu inicial ja sigui a través de saber per exemple el número de fills es tenien, el número de rius que s'havien de creuar per arribar a un lloc o simplement per repartir tasques entre els membres d'un grup (seria absurd per exemple destinar un gran nombre de persones a fer una activitat en que es necessita poca força de treball) o des d'un punt de vista més avançat com per exemple el desenvolupament del comerç, l'astronomia o conèixer les proporcions en una recepta de cuina, els números han esdevingut símbols per intentar representar una realitat ( o a vegades una abstracció) .
A mesura que l'espècie humana ha anat desenvolupant-se i ha adquirit l'habilitat de comunicar a través de l'escriptura, han anat sorgint múltiples grafies o sigui símbols per expressar el mateix concepte. Segurament els números siguin els conceptes que més símbols han tingut. Una prova d'això és la taula que us poso a continuació i que no és res més que una petita mostra de com les diferents civilitzacións han "dissenyat"els seus propis caràcters numèrics per referir-se a la mateixa quantitat.
Com a darrera innovació tecnològica i com a paradoxa també, m'agradaria recalcar el cas del codi binari (zeros i uns), que és el que es fa servir alhora de transmetre dades digitalment. La paradoxa és que per exemple: el número 1 equival en codi binari a 0001. No deixa de ser és curiós com per donar l'ordre de 1, estem fent servir el propi número 1 (0001).
Albert Llorens Martín.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada