dissabte, 3 de març del 2012

Símbols, codis i ideogrames

Símbols del delicte
Fa uns anys es va descobrir que grups de lladres (sobretot de cases) utilitzaven una sèrie de símbols a través dels quals es passaven informació i organitzaven el robatori. La policia va tenir molta feina per desxifrar el que va resultar ser un codi secret entre lladres. Després d’algunes detencions, els acusats van ajudar a traduir el nou codi de símbols:


Els símbols varien segons la nacionalitat dels lladres, tot i que se’n repeteixen alguns. Els símbols es marquen amb ganivets a la fusta o amb guix o rotulador a la paret, si es tracta de robatoris de cases.
Vists els símbols junts, tot i la seva senzillesa i l’absència d’un codi gaire elaborat,  recorden un poc els símbols egipcis, o fins i tot l’escriptura xinesa.
El símbol d’un número encerclat significa el número de mes de l’any propici per a realitzar el robatori. En alguns casos, s’ha descobert que el símbol en forma d’X significa “persona”, i el repeteixen segons el número de persones que es troben a la casa: tres X significa que habiten la casa tres persones. 
Pictogrames i ideogrames
Aquests símbols recorden d’alguna manera als pictogrames i ideogrames xinesos. El pictograma xinès 人 (rén), que significa “persona”, és un símbol clar i esquemàtic que sintetitza un missatge amb l’objectiu d’informar o senyalitzar. D’aquest signe es compon l’ideograma 囚 (qiú), que representa a una persona dins d’un requadre, i que significa "presoner"; és a dir, són caracters que indiquen una idea mitjançant la seva representació gràfica. Un exemple semblant seria 木 (mù), que significa “arbre”, i 林 (lín) on es dibuixen dos arbres i que significa "bosc".

Conclusió
El codi dels lladres són representacions gràfiques que expressen una idea d’una manera immotivada, convencional i acceptada pels membres de la seva comunitat. És un exemple de codi primitiu que al llarg dels segles i a través de la sofisticació del codi podria donar pas a un sistema de signes tan complex com és avui el xinès. 
August Cortès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada